Formarea de mediatori

Cursul Formarea de Mediatori se adreseaza atat persoanelor care doresc sa se autorizeze pentru profesia de mediator, cat si persoanelor care doresc sa foloseasca cunostintele si abilitatile de mediator in cadrul activitatilor curente sau pentru dezvoltarea personala.

Medierea este o profesie liberala reglementata prin Legea 192/2006. Profesionistul in mediere ajuta partile aflate in disputa sa gaseasca o solutie care sa le satisfaca nevoile si interesele, folosind tehnici specifice de comunicare si negociere.

Cursul Formarea de Mediatori este autorizat de catre Consiliul de Mediere prin hotararea 1336/2008.

Cursul Formarea Mediatorilor  este impartit in capitole informative cheie sau "sesiuni", al caror scop este dezvoltarea unei anumite abilitati sau furnizarea anumitor informatii si cunostinte. La inceputul fiecarei sesiuni, sunt detaliate obiectivele acesteia. Ele vor permite participantilor sa realizeze o auto-verificare a competentei si ii vor ghida in solicitarea de explicatii suplimentare, daca este cazul.

Cursul Formarea Mediatorilor  este un curs interactiv, cu o proportie de aplicatii practice de 70% din cele 80 de ore efective de formare.

Astfel la finalul cursului participantii vor fi abordat urmatoarele subiecte:

1.    Introducere in metodele de rezolvare alternativa a disputelor;
2.    Fundamentele medierii;
3.    Instrumente si tehnici de baza in mediere;
4.    Fazele si etapele medierii;
5.    Tehnici de comunicare in mediere;
6.    Procesul efectiv de mediere;
7.    Depasirea impasului;
8.    Identificarea nevoilor si intereselor partilor;
9.    Generarea de optiuni de rezolvare a disputei;
10.    Negocierea pe parcursul medierii;
11.    Elemente de etica in mediere;
12.    Medierea persoanelor dificile;
13.    Baze legale in mediere.

In timpul jocurilor de rol fiecare participant va avea pe rand calitate de mediator, parte, avocat sau observator. Fiecare participat va fi participat la minim doua jocuri de rol in care va avea calitatea de mediator.

Jocurile de rol vor fi inregistrate , urmand ca la finalul cursului fiecare cursant sa primeasca pe suport electronic personalizat inregistrarile in care a avut calitatea de mediator.

•    Cursul se va desfasura pe o perioada de 14 zile, programul de curs zilnic fiind de 8 ore, (inclusiv pauze). Prezenta la curs este obligatorie in toate cele 14 zile de curs.
•    Numarul minim de participanti este de 5 persoane, numarul maxim este de 20 de persoane. Ordinea de inscriere fiind ordinea transmiterii formularului de inscriere.
 

•    Costul de participare la seminar include:
i.     Suportul de curs format electronic
ii.    Suportul de curs format hard copy;
iii.   Suport legislatie in domeniul medierii;
iv.   Inregistrarea din timpul jocurilor de rol pe suport electronic personalizat;
v.    Coffe break (2/zi);
vi.   Organizarea examenului de absolvire - in termen de 30 de zile de la finalizarea cursului;
vii.  Diploma de participare;
viii.  Certificat de absolvire emis de catre Consiliul de Mediere.

Dupa finalizarea cursului se va organiza, in termen de maxim 30 de zile, examenul de absolvire. Dupa absolvirea examenului si primirea Certificatului de Absolvire, certificat emis de catre Consiliul de Mediere, se va putea intocmi dosarul de autorizare ca mediator si se va depune la Consiliul de Mediere pentru a se finaliza procesul de autorizare ca mediator.